Uw partner in laboratoriumapparatuur

Stoomsterilisatie Autoclaaf / Sterilisator

 

Een veel gebruikte methode voor sterilisatie is de autoclaaf, Stoomsterilisatoren of Autoclaven gebruiken stoom verhit tot 121-134 ° C onder een bepaalde druk. Om steriliteit te bereiken wordt het product in een kamer verwarmd door stoom totdat het product een instel- en temperatuurinstelling bereikt. Inmiddels wordt bijna alle lucht uit de autoclaaf kamer verwijderd, omdat lucht ongewenst is in het vochtige warmte sterilisatieproces (dit is een eigenschap die verschilt van een typische drukkoker die gebruikt wordt voor het koken van voedsel). Het product wordt dan op dat setpoint gehouden gedurende een tijdsperiode die meeestal varieert. Een algemene sterilisatiecyclus zou ergens tussen 3 en 15 minuten liggen (afhankelijk van de gegenereerde warmte) bij 121°C bij 100 kPa, wat voldoende is om een ​​steriliteitsverzekeringsniveau van 10-4 te verschaffen voor een product met een bioburde van 106 en een D-waarde van 2,0 minuten. Na sterilisatie moeten vloeistoffen in een onderdrukautoclaaf langzaam afgekoeld worden om te vermijden dat ze koken wanneer de druk vrijkomt. Dit kan worden bereikt door de sterilisatiekamer geleidelijk te depressuriseren en vloeistoffen te laten verdampen onder een negatieve druk, terwijl de inhoud wordt afgekoeld.


Een autoclaaf zal alle resistente bacteriële sporen in aanvulling op schimmels, bacteriën en virussen inactiveren, maar wordt niet verwacht dat alle prionen worden verwijderd, die variëren in hun resistentie. Voor prion eliminatie stellen verschillende aanbevelingen 121-132°C gedurende 60 minuten of 134°C gedurende tenminste 18 minuten. De 263K scrapie prion wordt relatief snel geïnactiviseerd door dergelijke sterilisatieprocedures; Echter andere stammen van scrapie, en stammen van CJD en BSE zijn meer bestand. Met behulp van muizen als proefdieren bleek één experiment dat het verwarmen van BSE-positief hersenweefsel bij 134-138 ° C gedurende 18 minuten resulteerde in slechts een 2,5 log afname in prion-infectiviteit.
De meeste autoclaven hebben meters en grafieken die informatie opnemen of weergeven, met name temperatuur en druk als functie van de tijd. De informatie wordt gecontroleerd om te verzekeren dat aan de vereiste sterilisatievoorwaarden is voldaan. Een indicatorband wordt vaak geplaatst op verpakkingen van producten voorafgaand aan autoclaveren, en sommige verpakkingen bevatten indicatoren. De indicator verandert van kleur wanneer het wordt blootgesteld aan stoom, en biedt een visuele bevestiging.


Biologische indicatoren kunnen ook gebruikt worden om autoclaaf prestaties onafhankelijk te bevestigen. Eenvoudige bioindicatoren zijn in de handel verkrijgbaar op basis van microbiële sporen. De meeste bevatten sporen van de hittebestendige microbe Geobacillus stearothermophilus (voorheen Bacillus stearothermophilus), die extreem bestand is tegen stoomsterilisatie. Biologische indicatoren kunnen de vorm hebben van glazen flesjes van sporen en vloeibare media, of als sporen op stroken papier. Deze indicatoren worden geplaatst op plaatsen waar het moeilijk is om stoom te bereiken om te verifiëren of er stoom doordringt.
Het vooraf schoonmaken van uw autoclaaf is van cruciaal belang. Stof of vuil kan organismen beschermen tegen stoompenetratie. Een behoorlijke reiniging van uw autoclaaf kan worden bereikt door fysisch schrobben, sonicatie, echografie of pulserende lucht.

Vochtige warmte veroorzaakt vernietiging van micro-organismen door denaturatie van macromoleculen, hoofdzakelijk eiwitten. Deze methode is een sneller proces dan droge hitte sterilisatie.

Bekijk ons aanbod door op de onderstaande link te klikken

Laboratorium Autoclaaf, Lab Autoclaaf, Laboratorium Sterilisator, lab Sterilisator, Sterilisator, Vloeistof autoclaaf, Vloeistof sterilisator, afval autoclaaf, Afval sterilisator, Instrumenten Autoclaaf, Instrumenten sterilisator, Stoom autoclaaf, Stoom sterilisator.